Muntenegru (în sârbă/muntenegreană: Crna Gora / Црна Гора [t͡sr̩̂ːnaː ɡɔ̌ra] ( ), care înseamnă "Munte Negru") este un stat suveran din Europa de Sud-Est, pe coasta Mării Adriatice, și care se învecinează cu Croația la vest, cu Bosnia și Herțegovina la nord-vest, cu Serbia la nord-est, cu Kosovo la est și cu Albania la sud-est. Capitala și cel mai mare oraș este Podgorica, în timp ce Cetinje este desemnat ca Prijestonica, adică fosta Capitală Regală a Orașului.

În secolul al IX-lea, pe teritoriul Muntenegrului existau trei principate sârbești: Duklja, corespunzătoare aproximativ jumătății sudice a țării, Travunia, în vest, și Rascia, în nord. În 1042, arhontele Stefan Vojislav condus o revoltă care a dus la independența Dukljei și la stabilirea dinastiei Vojislavljević. Duklja și-a atins apogeul sub Voislav, fiul lui Mihailo (1046-81), și nepotul lui Bodin (1081-1101). În secolul al XIII-lea, Zeta înlocuise Duklja ca nume al țării. La sfârșitul secolului al XIV-lea, partea de sud a Muntenegrului (Zeta) a intrat sub conducerea familiei nobiliare Balšić, apoi a familiei nobiliare Crnojević, și până în secolul al XV-lea, Zeta era deja mai frecvent denumită Crna Gora (în venețiană: monte negro). Mari porțiuni a căzut sub controlul Imperiului Otoman din anul 1496 până la 1878. Unele părți au fost controlate de Veneția și apoi de succesorii ei, Primul Imperiu Francez și Austro-Ungaria. Din 1515 până în 1851, conducătorii statului au fost domnii-episcopi (vlădicii din Cetinje). Familia Petrović-Njegos a condus țara până în 1918. Din 1918, a fost o parte a Iugoslaviei. Pe baza unui referendum privind independența ținut la 21 mai 2006, Muntenegru și-a declarat independența la 3 iunie în același an.

Clasificat de Banca Mondială drept o țară cu venituri medii-superioare, Muntenegru este stat membru al ONU, NATO, al Organizației Mondiale a Comerțului, al Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, al Consiliului Europei, al Acordului Central European de Liber Schimb și membru-fondator al Uniunii Mediteraneene. Muntenegru este și stat candidat de negociere pentru a adera la Uniunea Europeană și NATO.

Informaţii despre

Regiune Europa de Sud
Denumire Muntenegru
Denumire oficială Republica Muntenegru
Tip ţară
Mod organizare stat unitar
Altitudine m
Formă guvernământ republică parlamentară
Lungimea liniei de coastă 199 km
Temperatura medie anuala °C
Cantitatea medie anuala de precipitaţii mm
Cantitatea totală de precipitaţii mm
Please wait...