In primul si in primul rand cand facem referire la ph-ul solului trebuie sa avem in vedere ca acest termen indica nivelurile de aciditate si alcalinitate ale solului. In mod normal ph-ul variaza pe scara valorilor intre 0 si 14, cel care are valoarea 7 fiind considerat neutru. Numerele situate sub 7 indica aciditatea, iar cele peste acelasi numar indica alcalinitatea.

Valoarea ph-ului face parte dintr-un numar variat de conditii de mediu cu o influenta directa asupra cresterii si dezvoltarii plantelor. Acestea ajung la maturitate sanatoase intr-un mediu in care valorile ph-ului variaza.

Spre exemplu afinele si coniferele prospera in solurile acide, cu o valoare de 5.5 a ph-ului. Legumele, iarba gazonului si cele mai multe plante ornamentale prefera pamantul care are un ph situat intre 5.8 si 6.5. Daca nu sunt indeplinite conditiile de aciditate la nivelul pamantului, rezultatul nu este greu de intuit. Plantele vor creste lent si vor avea deficiente de nutritie.

Impactul major il are asupra unei plante un sol cu o concentratie mare de minerale toxice. Spre exemplu in cele foarte acide manganul si aluminiul sunt doi compusi prezenti in concentratii mari, putand afecta plantele. De asemenea, in solurile cu un ph scazut calciul, magneziul si fosforul sunt compusi disponibili in cantitati prea mici pentru planta.

Factorii care influenteaza ph-ul solului

Valoarea ph-ului este influentata de materialele de baza din care este alcatuita compozitia pamantului. Ploaia afecteaza si ea valorile de baza. Astfel au loc scurgerile nutrientilor de baza precum calciul si magneziul. Acesti compusi sunt inlocuiti de elemente acide precum fierul si aluminiul.

Fertilizatorii care uree ajuta la cresterea nivelului de dezvoltare a aciditatii. Acelasi lucru face si materia organica adaugata in compozitia pamantului.

Indiferent de cat de mare ar fi pasiunea dumneavoastra pentru gradinarit, problemele nu va vor ocoli. Daca reusiti sa treceti peste ele si pe parcurs nu va pierdeti interesul pentru plante, aveti mari sanse sa deveniti un gradinar minunat.

Una din cele mai des intalnite probleme in randul celor care iubesc plantele are legatura cu nivelul ph-ului din compozitia solului, la fel si in cazul ghivecelor.

Cresterea nivelului ph-ului

Pentru a modifica valoarea ph-ului solului si pentru a-i reduce aciditatea cea mai des intalnita practica este cea prin care in compozitia acestuia se adauga substante care au compozitia varului. Deseori chiar var se si adauga insa frecvent in compozitia solurilor se adauga calcar. Cu cat acesta este mai fin cu atat mai repede devine eficient.

In functie de tipul pamantului cantitatile de calcar adaugate pot fi ajustate pentru a corespunde cerintelor plantelor. De exemplu, solurile cu un continut de lut scazut necesita mai putin var decat solurile bogate in lut.

Scaderea ph-ului solului

Multe plante ornamentale si cateva fructifere au nevoie de un sol foarte acid pentru a se dezvolta corespunzator. Aceste specii dezvolta in timp cloroza de fier daca sunt crescute intr-un mediu alcalin. Acest lucru inseamna ca frunzele vor capata o culoare galbena.

Deseori aceasta afectiune este confundata cu deficientele de nitrogen din cauza ca simptomele sunt asemanatoare. Cloroza poate fi corectata prin ajustarea ph-ului solului.

Deseori intrebuintate pentru a scadea nivelul ph-ului sunt sulfatul de aluminiu si sulfatul de sulf. Acestea se gasesc foarte usor in comert pe rafturile magazinelor de specialitate si ale celor care au sectiuni dedicate gradinaritului.

Aluminiul reduce imediat nivelul ph-ului solului deoarece acesta produce aciditate imediat ce se dizolva in compozitia pamantului. Sulful actioneaza ceva mai greu deoarece are nevoie de timp pentru a deveni acid sulfuric, cu ajutorul bacteriilor acide din sol.