De forma sferica, dar cu multe adancituri ceea ce ii da o forma neregulata poate cea mai neregulata dintre toate trufele, poate avea o forma sferica , sau plata sau plina de umflaturi rotunde, dar suprafata este neteda si catifelata , cateodata esste brazdata de mici crapaturi, incretituri sau pete de culoare maronie. Culoarea exterioara variaza in functie de planta gazda de la nuante de ocru galbui pana la galbui-crem-maronie sau galbui-crem-verzui. Gleba poate sa fie intial alba, alb-galbuie maro deschis, culoarea alunei,  rosiatica cu vinisoare albe.

Un miros parfumat , intens, face ca aceasta trufa sa fie etichetata drept regina trufelor .Unii asociaza mirosul trufei albe cu cel al usturoiului, dar are un parfum puternic specific inconfundabil .

Creste in simbioza cu radacinile de stejar, plop, salcie, cer, tei si artari la adancimi mari pana la 30 cm. Nu creste langa alte specii de trufe.

Solul trebuie sa fie umed  si moale , in toata perioada anului, sa fie bogat in calciu , si sa fie bine ventilat...

Perioada:  Din septembrie-octombrie pana in decembrie-ianuarie
Locul: Tara de bastina este Italia si Croatia dar noi am reusit s-o identificam si pe teritoriul Romaniei in paduri batrane de stejar, tei si artari.

Observatie: Acest soi de trufa este numit de cei pretentiosi si regina trufelor.

Vezi şi

Ingrediente FoodDb.ca Regina trufelor
Please wait...
Eroare: Va rugam consulati administratorul