Un certificat profesional, numit și simplu calificare, dobândit de o persoană, confirmă faptul că persoana respectivă este calificată pentru a desfășura o anumită activitate. Certificatele profesionale se obțin de la furnizori de formare profesională autorizați pentru anumite domenii specifice, cum ar fi societăți profesionale sau institute de învățământ, nu de la guvern. O agenție guvernamentală poate decreta însă că o anumită certificare este cerută de lege pentru ca unei persoane să i se permită să efectueze o anumită muncă.

In acest capitol vă prezentăm entități de certificare recunoscute internațional, impreună cu programele dezvoltate și furnizorii acreditați, pe țări. Se constată o creșterea permanentă a numărului de programe de certificare, ca reacție la piața muncii, aflată in schimbare. Certificarile sunt foarte frecvente in aviație, construcții, tehnologie, mediu, și in alte sectoare industriale, precum și in domenii precum ingrijirea sănătății, afaceri, brokeraj imobiliar și finanțe. *

Programele de certificare profesională sunt, in general, orientate către cursanți adulți in căutare de formare pe termen scurt, care să conducă la angajare imediată. Ele acoperă o gamă largă de domenii. Certificările sunt portabile, nu depind de un anumit loc de muncă sau de o anumită companie, ci de individ, insoțindu-l pe acesta in experița lui profesională.

Serviciile de certificare permit  firmelor să demonstreze conformitatea produselor, proceselor, sistemelor sau serviciilor cu normele şi standardele naţionale şi internaţionale, iar persoanelor private că dețin anumite competențe, că sunt calificate pentru a desfășura anumite activități. Există furnizori de servicii de certificare autorizați care pot ajuta la obţinerea certificărilor necesare. Peste tot în lume, atât firmele cât și persoanele fizice sunt de acord că certificarea oferă niveluri valoroase de reasigurare pentru clienții, respectiv angajatorii lor.

Uneori există neînțelegeri cu privire la certificare, pe care unele guvernele o consideră a fi obligatorie. În plus, guvernele consideră de multe ori că toate organismele de certificare trebuie să fie acreditate de către un organism național de acreditare, singurul organism de acreditare permis să funcționeze. Acest lucru nu este adevărat. În Marea Britanie de exemplu, principiile politicii oficiale privind evaluarea conformității și acreditarea în Regatul Unit, sunt enunțate de către Departamentul pentru Afaceri Inovare și Competențe (BIS-Department for Business Innovation and Skills) astfel : "Acreditarea se aplică atât în ​​sectoarele reglementate cât și în cele nereglementate, dar ar trebui să rămână voluntară cu excepția cazurilor prevăzute de legislația specifică."

Multe programe de certificare sunt create, sponsorizate sau afiliate unor asociații profesionale, organizații comerciale sau furnizori privați interesați în ridicarea standardelor. Se constată o creșterea permanentă a numărului de programe de certificare, ca reacție la piața muncii, aflată în schimbare.
Certificările sunt portabile, nu depind de un anumit loc de muncă sau de o anumită companie, ci de individ, însoțindu-l pe acesta în experița lui profesională.

Certificarea profesională este diferită de licența profesională, care implică o durată mai mare a cursurilor (de obicei 3-5 ani). Procesul de evaluare, de obținere a certificatului e este însă asemănător cu cel de obținere a licenței. Anumite certificări trebuie reînoite periodic.

Certificarile sunt foarte frecvente în aviație, construcții, tehnologie, mediu, și în alte sectoare industriale, precum și în domenii precum îngrijirea sănătății, afaceri, brokeraj imobiliar și finanțe.