Îşi au originea în Japonia, cu câteva sute de ani în urmă, şi procesul de dezvoltare al lor continuă încă. Graţioşi şi eleganţi, într-o gamă incredibilă de culori, pe deasupra sunt şi ieftini şi uşor de cultivat.
Bulbul hibridului asiatic este în general mai mic decât al altor bulbi, dar nu vă faceţi griji, întrucât acest lucru nu afectează numărul şi mărimea florilor.
Se reproduc liber de la an la an, dacă sunt respectate condiţiile de drenaj bun, amplasament parţial umbrit după-amiaza, umezeală şi răcoare la rădăcină. Nu îndepărtaţi tijele până la uscarea lor completă, toamna, în schimb, rupeţi capsulele cu seminţe.
Hibrizii asiatici sunt primii care înfloresc, câteva varietăţi oferind şi 12 flori parfumate pe o singură tulpină. Cresc 75-150 cm înălţime. Se pretează şi la cultura în ghivece şi pentru forţare. Plantate în aceeaşi zonă cu narcisele şi lalelele, vor extinde sezonul înfloririi până vara.
Din hibrizii asiatici s-au dezvoltat şi variante pitice, numite Pixie, ce au înălţimea de până la 40 cm şi se pretează la cultura în grădini mici, de roci, ghivece sau jardiniere. În aceste ultime cazuri, plantatul bulbilor se va face în luna martie-aprilie, la adâncimea de 15 cm. Se recomandă plantarea a 3 bulbi per ghiveci, în formă de triunghi cu latura de 15 cm. Florile vor apărea în mai-iulie, ele neavând miros.