Copacul cerului. Cenusar. Fals otetar. Nativ din China. Este un arbore care ajunge la circa 18 m inaltime, avand o ritm de crestere rapid. Are un coronament larg, scoarta neteda,subtire, lujerii parosi, de cul;oare galbui -bruna. Frunzele sunt imparipenat- compuse,mari, 40-100 cm lungime,cu multe foliole (3-25) Foliolele sunt lanceolat-ovate,petiolate,pe fata verzui inchis, iar pe dos cenusiu albastrui. Florile sunt grupate in panicule mari, terminale ;ele apar in luna iunie -iulie. Fructele sunt samare, care la sfarsitul verii capata culoarea rosietica.
Nativ din China Centrala, numit si "Arborele Raiului", introdus in Europa in 1751 de un preot francez. Creste repede, atingand la maturitate 24-25m. Tulpina este verde gri-maron, cu striatii albe, mai tarziu cu fisuri verticale. Are frunze compuse, mari, 30-100cm in lungime, compuse din 11-25 frunze mai mici. Primavara apar flori galbene, in ciorchini.
Fructe : fructe inaripate, similare frasinului, apar din abundenta, deseori rosii cand sunt expuse la soare.
Radacina: radacini fibroase, superficiale.
Asezare: soare.
Solul: nu are cerinte specifice, creste si in conditii de uscaciune.
Caracteristici: crestere foarte rapida, tolereaza asezarile urbane, iubeste caldura.
Cenusarul este o specie heliofila, pretentioasa fata de caldura (gerurile mari provoaca degerarea varfurilor ramurilor). Desi putin exigenta fata de sol, evita terenurile compacte. Fiind rezistenta la seceta, specia poate fi cultivata in stepa si silvostepa. Tolereaza poluarea si se adapteaza oricarui gen de sol, dar trebuie protejat de crivat.
Cenusarul este rezistent la fum si poate fi cultivat cu succes in cuprinsul spatiilor verzi industriale. Are o crestere foarte activa si drajoneaza puternic.
Se inmulteste prin seminte, primavara. Inmultirea se poate face si prin drajoni,a caror recoltare este indicata toamna cau primavara si prin butasi de radacini.