Pom fructifer, inalt de 6-10 m cu frunze eliptice, flori alb-verzui . si fructe (drupe) sferiee-alungite. Se cultiva in toate zonele tarii, atat soiurile de vara eit si cele de toamna.

In scopuri medicinale se folosesc fructele (Fractus Pruni) recoltate la maturitate, consumate in stare proaspata sau uscata; si de asemenea frunzele (Folium Pruni).
Componentii principali: Vitamina A si in cantitate redusa vitaminele B si C, fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, mangan, apa, zahar, hidrati de carbon, acizi, albumine, cenusi, celuloza.

Proprietati: energetic, stimulent nervos si regenerator al nervilor, diuretic, laxativ, dezintoxicant, decongestionant hepatic.

Indicatii:

Astenie, anemie, surmenaj, guta, reumatism, ateroscleroza, constipatie, intoxicatie alimentara, hepatism. Fructul proaspat consumat dimineata pe nemancate si inaintea meselor; prune proaspete cu paine de secara (integrala) dimineata pe stomacul gol, contra constipatiei; cure de prune, cate 3 zile pe saptamana (in arterioscleroza, obezitate, hipertensiune, reumatism). Pruna uscata are aceleasi componente ca si pruna proaspata: in cantitati diferentiate, ambele fiind folosite de sportivi si copii in regimuri hipoazotate; recomandate datorita bogatiei in zaharuri si hidrati de carbune pentru reumatici, gutosi, arteriosclerotici, constipatie, hemoroizi .

Vezi şi

Ingrediente FoodDb.ca European plum
Inventar/Stocuri Prun
MENIURI Eutopia Prun Prun
Nutrienți diverși Prun
Potraltoi omologati si altii Prun franc (prun european)
Studii, Realizări, Publicații Studiul morfologic și biologic al unor genotipurio de prun în condițiile pedocliamtice Pitești-Mărăcineni
Please wait...