Frasinul de Pennsylvania, originar din America de Nord, a fost adus in Europa ca lemn pentru combustibil, cherestea și ornament. În Austria primele înregistrări datează de la sfârșitul anilor 1950, iar în Ucraina de la sfârțitul anilor 1940.
Arbore de până la 25 m înălțime. Frunze compuse, din 5-9 foliole, de obicei lanceolate. Spre deosebire de speciile native, toamna, frunzele se îngălbenesc înainte de a cădea. Florile sunt grupate în inflorescențe pendente. Fructele sunt prevăzute cu o aripioară.
Se deosebește de speciile indigene de frasin prin mugurii brun-roșcați, acoperiți cu perișori foarte fini, lujerii anuali cenușii, de asemenea acoperiți cu perișori, precum şi prin prezenţa şi persistenţa caliciului în stadiul de fructificare.
Fructele sunt predominant dispersate de vânt; maturitatea timpurie și adaptarea la condițiile ecologice din zonele inundabile permit o răspândire rapidă din plantații sau indivizi, în așezări.
Fraxinus pensylvanica se află în prezent în etapa de distribuție explozivă în multe țări europene. Plasticitatea ecologică mare permite speciilor să profite de aproape orice oportunitate de invazie, cu toate că habitatele din câmpul inundabil sunt preferate. Specia tolerează o gamă largă de condiții climatice și sol.
În România a fost raportat din habitate umede, dar și din habitate ruderale asociate căilor ferate sau rutiere. Nanofanerofit.
Înflorește în luna aprilie, iar fructele se maturizează în septembrie-octombrie. Se înmulțește prin semințe sau vegetativ, prin lăstarii ce se formează la baza tulpinii. Înlocuiește indivizii bătrâni și concurează cu toate speciilor de arbori nativi din habitatele inundate din Europa. Gestionarea conservării ar fi în cea mai mare parte legată de îndepărtarea copacilor și răsadurilor unice de Fraxinus pensylvanica, precum și a plantațiilor. În starea actuală de distribuție în Europa, eradicarea speciei este imposibilă, dar există o nevoie puternică de a controla zonele cu o valoare ridicată de conservare. Metode de control: Eliminarea mecanică a plantelor tinere prin smulgere sau decojirea inelară în cazul celor adulte.