Sunt cel mai mare grup de alge, cuprinzand mai mult de 7000 specii, rapandite pe tot globul cele mai multe traind in apele dulci, dar sunt prezente si in mediul marin si terestru-umed. Unele dintre speciile de clorofite traiesc in simbioza cu ciuperci, alcatuind lichieni. Sunt prezente in depozitele fosile din perioada cambriana si au evoluat probabil din flagelate, prin permanetizarea cloroplastelor in celulele lor.

Se considera ca clorofitele au evoluat din flagelate unicelulare cum ar fi Chlamydomonas. Acesti stamosi, in timpul evolutiei au dat nastere unor forme filamentoase complexe care, se presupune ca au stat la baza evolutiei muschilor (Bryophyta) si ferigilor (Pteridophyta) primitive.

Intrucat formeaza un grup parafiletic sunt incluse variabil in Plantae sau in Protista (introdus pentru prima data de Haeckel, ca grup eterogen de organisme vii care nu sunt nici animale, nici plante, nici ciuperci).

Caracteristici generale

Algele unicelulare pot fi solitare -avand in unele cazuri posibilitatea sa se deplaseze cu ajutorul unui flagel - sau reunite in colonii. Cele pluricelulare pot fi pot fi fialmentoase sau lamelare. Daca sunt filamentoase, pot fi neramificate (Spirogyra, Ulothrix) sau ramificate ((Chara).

1. Peretele celular are un invelis interior celulozic si unul exterior din compusi pectici, ce poate fi acoperit de un strat gelations.
2. Protoplasma este divizata in citoplasma si nucleu. Citoplasma contine una sau mai multe vacuole. Clorofila este prezenta in cloroplaste- cu forma si numarul caracteristic fiecarei alge.
3. Pigmentii clorofila a si clorofila b sunt predominanti. Carotenul si xanthofila sunt si ele prezente.
4. Rezerva de hrana este sub forma unor aglomerari superficiale de proteine, numite pirenoizi.
5. Reproducerea este vegetativa – prin diviziunea celulelor, la formele unicelulare sau prin fragmentarea talului la formele filamentoase; asexuat prin formarea de
spori, cum ar fi zoospori, aplanospori, hipnospori si akinati si sexuat prin simpla conjugare sau prin formarea gametilor prin izogamie sau anizogamie sau oogamie.
6. Ciclul de viata este de tip haplontic aratand alternanata starii haploide dominante cu scurte stari diploide cu viata scurta.


Importanta economica

Algele verzi sintetizeaza o cantitate apreciabila de biomasa consumata de animalele din lacuri si rauri. Ele participa la oxigenarea, prin fotosinteza, a apelor acestora. Unele alge verzi marine sunt comestibile ( Ulva si Chlorella sunt folosite ca hrana vitaminizanta.).

Informaţii despre

Link setosa