In functie de comportarea fata de temperatura se pot deosebi mai multe grupe de specii raspandite diferentiat, pe zone si etaje de vegetatie. La speciile cu areal larg exista populatii care manifesta cerinte diferite fata de caldura, aceste specii putandu-se incadra in grupe diferite.

arctic
subarctic
continental rece
continental racoros
continental cald
maritim
mediteranean
desert
paduri tropiacale
subtropical
   

1. Hekistotermofitele sunt plante adaptate sa traiasca la temperaturi foarte scazute, in conditii de climat alpin, cu temperaturi medii anuale negative de -2.5 / 0.5°C. Ele formeaza in parte etajul alpin (pajistile alpine, tundra alpina), peste 2000-2200m altitudine.

2. Psichrotermofitele sunt plante adaptate sa traiasca in conditii de frig, cu temperaturi medii anuale intre -0.5 si +2°C din climatul subalpin, ce corespunde etajului subalpin (al jenuparului) 1700-2200 m altitudine.

3. Microtermofitele sunt plante adaptate la temperaturile scazute ale climatului boreal rece si umed, cu temperaturi medii anuale intre 2-4 (4.5)°C, ce corespunde etajului boreal (al molidului) 1300-1700 (1800) m altitudine.

4. Mezotermofitele reprezinta grupa de plane cu cerinte mijlocii fata de caldura, raspandita in climatul temperat racoros si umed, intre izotermele anuale 4.5-7.5°C, corespunzator in mare parte etajului fagului 800-1300m altitudine.

5. Subtermofitele reprezinta grupa de plante cu cerinte mijlocii spre mari fata de caldura (specii subtermofile), raspandita intre izotemele 7.5-10.5°C, unde domina climatul continental de dealuri. Din punct de vedere al vegetatiei cuprinde etajul gorunului, zona neorala cu subzona padurilor de stejari mezofili si silvostepa nordica.

6. Termofitele sunt plante iubitoare de caldura raspandite in climatul continental de campie, cu temperaturi medii anuale mai maridecat 10.5°C. Din punct de vedere al vegetatiei, acest grup de plante este raspandit si formeaza in bun aparte zona nemorala cu subzona padurilor de stejari termofili, silvostepa sudica si vestica si zona stepei.

7. Megatermofitele sunt specii cu cerinte foarte ridicate fata de temperatura. la noi in tara cresc in spatii adapostite si incalzite peste iarna si foarte rara afara, unele specii anuale.

8. Euritermofitele reprezinta grupa speciilor care manifesta cerinte largi fata de caldura, fiind numite si termoindiferente.

Dupa prof.dr. Vasile Ciocarlan - Flora ilustrata a Romaniei