Acest segment al istoriei terestre a durat 1,3 milarde de ani (între 3800-2500 milioane de ani în urma), puţin peste un sfert din durata totală a existenţei Pământului. O dată ce prima rocă solidă s-a format pe Pământ, cel mai probabil acum 3.800 milioane de ani, Pământul şi-a început istoria sa geologică.  

Dacă am putea călători înapoi în timp pentru a vizita Pământul în timpul Arhaicului, nu am recunoaşte nici pe de parte că este vorba de aceeaşi planetă pe care locuim astazi. Atmosfera era compusă din metan, amoniac şi alte gaze, ce astăzi ar fi considerate toxice pentru majoritatea formelor de viaţă. În această perioadă, crusta Pământului s-a răcit îndeajuns pentru a fi posibilă formarea primelor roci şi a platourilor continentale.

Arhaicul cuprinde trei mari subdiviziuni : Arhaicul Inferior, Ahraicul Mediu şi Arhaicul Superior.

La începutul Arhaicului, a apărut şi viaţa pe Pământ. Există mai multe teorii ştiinţifice privind  originile vieţii. În orice caz, primele semne concrete de viaţă sunt urme chimice găsite în roci  vechi de 3,7 miliarde de ani. Organismele microscopice care au lăsat aceste urme erau unicelulare, ca bacteriile de zi.

Stromatolitele (colonii de bacterii fotosintetice), des intalnite in timpul Arhaicului,  intra in declin in timpul Paleozoicului.

Au fost găsite stromatolitele în stare fosila în rocile de vârsta Arhaicului inferior, în Africa de Sud şi vestul Australiei (în apele calde ale mareelor din Golful Rechinilor) >>> 

 

Arhaicul se încadrează într-o diviziune mai mare a timpului geologic, Precambraian, iar în cadrul acestuia este situat între Hadean şi era Proterozoic.