Polihaziu de dihazii cu monohazii de tip cincin - inflorescenţă alcătuită dintr-o axă primară terminată cu o floare. De pe această axă, de la primul nod aflat sub floare, din axa mai multor bractei, se dezvoltă un mănunchi de axe de ordine şi vârste diferite, fiecare terminate cu câte o floare. Se formează astfel un polihaziu.

De pe fiecare axă a polihaziului, din axila a două bractei opuse, se dezvoltă două axe terminate cu câte o "floare", formând un dihaziu.  Ultima "floare" din dihaziu este din punct de vedere biologic o floare, iar din punct de vedere morfologic o inflorescenţă numită ciaţiu care imită o floare hermafrodită.

Inflorescenţa este alcătuită dintr-o cupă (involucru) rezultată din concreşterea  a 5 bractei care alternează cu 4 glande nectarifere semilunare. În cupă se află staminele şi gineceul, astfel încât, aparent, ciaţiul se aseamănă cu o floare. În axila celor 5 bractei se dezvoltă 5 inflorescenţe masculine monohaziale de tip cincin. Fiecare inflorescenţă este alcătuită din 5 flori masculine reprezentate de stamine cu inflorescenţe inegale. Fiecare stamină este considerată o floare masculină, deoarece la baza filamentuli staminal se află o gâtuitură circulară, care indică locul de inserare a învelişului floral sau chiar un înveliş floral mai mult sau mai puţin redus.

Ciaţiul este inflorescenţa caracteristică reprezentanţilor Fam. Euphorbiaceae.

 

 



a - bractee
b - involucru
c - glanda
d - bracteole
e -floare masculina, filamente pe pedicele, fiecare purtând două antere
f - floare feminină, pedicel cu ovar şi trei stiluri bi-lobate  

 

 

ciaţiu masculin

ciaţiu bisexual

ciaţiu feminin

 


Fiecare floare singulară este unisexuală, ori pur masculină, ori pur feminină, fiind redusă la necesităţile de bază.
Floarea feminină, întotdeauna una în fiecare ciaţiu şi plasată central, este formată doar dintr-un pedicel, ovar şi 3 stile. Florile masculine plasate ăn jurul celei feminine. Fiecare dintre ele este compusă dintr-un singur filament pe un pedicel. Nu există frunze florale. Ceea ce par a fi frunze sunt ori bractee colorate ori glande, câteodată cu apendici remarcabili.

În alocarea sexelor apar mari varaiţii.
Plante unisexuale
Întotdeauna într-un ciaţiu sunt produse ori flori feminine ori flori masculine. Astfel încât pentru producerea de seminţe este nevoie de o planta masculină şi de una feminină.
Poate apărea şi o schimbare de sex.
Plante bisexualte
În majoritatea cazurilor florile femele sunt produse ănaintea celor mascule, dar pot apărea şi unele variaţii, cum ar fi următoarele:
The flowers appear in reverse order.   

  • Florile apar în ordine reversă
  • Ambele tipuri, unisexuate sau unisexuate şi bisexuate apar pe aceeaşi plantă
  • Plantele sunt unisexualte o anumită perioadă de timp. Există tendinţa la anumite specii ca plantele tinere şi slabe să producă numai sau în principal flori masculine în timp ce plantele bătrâne şi puternice să producă numai sau îndeosebi flori feminine în ciaţiul lor.