Inflorescenţa de tip heterotactic (inflorescenţă mixtă, polimorfă) - este o inflorescenţă compusă din diferite tipuri de inflorescenţe simple. Axa principală este ramificată de mai multe ori, florile fiind purtate de axe secundare de diferite ordine (II, III, IV, etc.), formând inflorescenţe simple, dar de tipuri diferite.

În funcţie de tipul de inflorescenţe ce o compun, poate fi:

1. inflorescenţă heterotactică(mixtă) indefinită/racemoasa - rezultată din combinarea a două sau mai multe inflorescenţe simple indefinite (racemoase). Exemple: panicul cu calatidii, corimb cu calatidii, racem cu calatidii, racem cu umbele, umbelă cu spiculeţe.

2. inflorescenţă heterotactică(mixtă), definită/cimoasă -  rezultată din combinarea a două sau mai multe inflorescenţe simple definite (cimoase). Exemple :  cincin de calatidii, cincin cu umbelă, botrix cu calatidii, dicaziu de monocazii, polihaziu de ciaţii, spic cu polihazii sau dihazii, capitul cu cincin, amet cu dihazii, cimă elicoidală din calatidii.

3. inflorescenţă heterotactică(mixtă) compusă - rezultată din combinarea unor inflorescenţe simple indefinite (racemoase) cu inflorescenţe simple definite (cimoase). Exemple:

cincin cu calatidii

cincin cu umbelă

bostrix cu calatidii

spic cu polihazii sau dihazii

capitul cu cincin

amet cu dihazii

racem cu cime