Formarea profesionala este procedura prin care se asigura cresterea si diversificarea competentelor profesionale, prin initerea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor in cautarea unui loc de munca, in vederea realizarii mobilitatii si (re)integrarii acestora pe piata fortei de munca.

"Cred că toți am prefera să zburăm cu un avion condus de un pilot bine pregătit decât cu unul condus de un pilot bine educat."
Androulla Vassiliou, fost comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret

Obiectivul este să obținem amestecul corect de educație și formare potrivit cu lumea noastră profesională.

Prin realizarea unei formări de înaltă calitate, fiecare dintre noi avem posibilitatea de a ne impulsiona dezvoltarea personală și de a obține genul de competențe specifice și transferabile de care au nevoie angajatorii. Investiția în educația și formarea profesională reprezintă una dintre cele mai bune modalități de evitare a șomajului.

Programele de training sunt, practic, o continuare sau o completare a sistemului formal de educaţie reprezentat de sistemul de învăţământ. Rolul lor este acela de a oferi abilităţi şi competenţe specifice fiecărei profesii, necesare angajatului pentru a performa la locul de muncă. Astfel, spre deosebire de educaţia formală insituţionalizată în stadii de învăţământ (ciclu primar, gimnazial, liceal, universitar, masteral şi doctoral), rolul programul de training ca parte a educaţiei informale sau nonformale este acela de a genera competenţe specifice, caracteristice fiecărei activităţi în parte, spre deosebire de competenţele generale oferite de sistemul de învăţământ.

Daca sunteti interesat ca la finalul cursului sa obtineti un certificat de calificare sau un certificat de absolvire cu recunoastere nationala, atunci va trebui sa va orientati spre un furnizor de formare autorizat în conditiile legislatiei în vigoare.

In principiu, fiecare dintre noi, de la primele clase scolare parcurse si pana la terminarea liceului sau facultatii/ masteratului, parcurgem niste etape de pregatire sau de formare profesionala, etape in cadrul carora ne calificam pentru o meserie sau alta.

Dupa terminarea studiilor, procesul de instruire continua, deoarece acumulam in continuare cunostinte necesare la locul de munca. Ne perfectionam permanent cunostintele teoretice si practice pentru a fi mai buni in meseria noastra , adaugam noi competente si calificari ce ne sunt necesare pentru a fi competitivi. Cerintele locului de munca de regula sunt in permanenta schimbare, apar mereu lucruri noi cu care trebuie sa fim la curent pentru a ramane competitivi. Acest proces de instruire continua face parte din dezvoltarea profesionala a fiecaruia dintre noi.

Formarea si dezvoltarea profesionala sunt doua notiuni care, desi diferite, sunt inseparabile in contextul actual al pietei muncii.

Formarea profesionala consta in acumularea unor informatii primare despre sarcinile ce trebuie realizate in cadrul unei profesii/meserii, formarea aptitudinilor necesare practicării acelei profesii si acumularea unei experiente practice care sa permita rezolvarea sarcinilor de lucru. Formarea profesionala este un proces de pregatire pentru o meserie, care nu se incheie odata cu terminarea studiilor, ci continua pe parcursul intregii vieti profesionale. Pentru a ne consolida pozitia si locul de munca, pentru a ne mentine competenti si competitivi, trebuie sa acordam atentie dezvoltarii noastre profesionale.

Dezvoltarea profesionala este un proces mai complex de pregatire, care presupune fie dobandirea de noi cunostinte si abilitati in calificarea pe care o persoana o poseda deja, fie o policalificare sau recalificare. Ea mai este denumita si formare profesionala continua sau permanenta.

Dezvoltarea si perfectionarea profesionala presupun aducerea la zi a informatiilor despre domeniul nostru de activitate, dar si despre alte domenii inrudite sau aflate in inter- relatie. Pentru aceasta trebuie sa ne preocupam sa participam la activitati de perfectionare profesionala, sa ne imbunatatim abilitatile existente si sa capatam deprinderi si competente noi, sa acumulam cunostinte suplimentare ce ne vor fi utile mai tarziu (asa zisa ” anticipare profesionala”).

Dezvoltarea profesionala este indispensabila pentru cei care vizeaza succesul in cariera si este strans legata de dezvoltarea personala, daca vrem sa ne putem atinge obiectivele propuse .

Dezvoltarea personala si profesionala sunt actiuni  continue  de schimbare in mai bine a fiecaruia dintre noi, prin care ne putem imbunatati calitatea vietii, relatiile, sanatatea,  cariera, nivelul de spiritualitate.

Sunt necesare insa niste eforturi pentru a constientiza ce anume trebuie imbunatatit, ce abilitati si comportamente noi sa deprindem, pentru ca viata noastra personala si profesionala sa mearga in directia dorita.

Daca sunteti interesat ca la finalul cursului sa obtineti un certificat de calificare sau un certificat de absolvire cu recunoastere nationala, atunci va trebui sa va orientati spre un furnizor de formare autorizat în conditiile legislatiei în vigoare.