Fiecare stat își elaborează propria clasificare a ocupațiilor, fiind totodată preocupat și de alinierea la standardul internaţional ISCO (International Standard Classification of Occupations), creat  sub egida ONU.

Clasificarea ocupațiilor pe plan internațional

Organizaţia Internaţională a Muncii a fost elaborat "Standardul Internațional de Clasificare a Ocupațiilor" (International Standard Classification of Occupations) pe scurt ISCO-08, cu două obiective importante:

  • Să ușureze comunicarea internațională privind tipul de muncă prestată de diferite persoane în diferite meserii, atât ca ocupații personale cât și pentru uz statistic, stabilirea retribuției etc.
  • Să servească ca model pentru elaborarea de standarde naționale de clasificare a ocupațiilor.

Clasificarea ocupațiilor pe plan european

La nivelul Uniunii Europene a fost adoptată o variantă a ISCO, foarte asmenătoare variantei internaționale. În prezent se lucrează la  elaborarea unei versiuni mai detaliate, numită ESCO:

Unele țări, ca Marea Britanie, Irlanda, Franța și Germania au adoptat standarde de clasificare a ocupațiilor mai amănunțite, care pot fi raportate la standardul ISCO prin intermediul unor "tabele de conversie", pentru a permite înregistrarea statistică unitară.

Clasificarea ocupațiilor din România

În România, clasificarea ocupațiilor a fost stabilită prin documentul intitulat "Clasificarea ocupațiilor din România" (COR ISCO 08) și cuprinde 9 grupe majore, reactualizat în 2011 (ISCO-88) prin Ordinul comun nr. 1.832/856/2011 din 6 iulie 2011 privind aprobarea Clasificării ocupatiilor din Romania – nivel de ocupatie (sase caractere), conform Clasificării internaționale standard a ocupațiilor – ISCO 08.


Pe măsura dezvoltării paginii, parcurgând lista veți putea vedea în ce constă activitatea tipică pentru o anumită ocupație, în ce condiții de lucru se poate ea desfășura, care sunt calificărilor necesare și ce nivel de venit se pot obține. De asemnea, vom adăuga în timp filme de prezentare, pentru ca cei aflați în cautarea ocupațiie potrivite să poată lua cea mai bună decizie

Please wait...